Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
25 26 27 28
Plavání 3. lekce
29 30 1
2 3 4 5
Plavání 4. lekce
6 7 8
9 10 11 12
Plavání 5. lekce
13 14 15
16 17 18 19
Plavání 6. lekce
20 21 22
23
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
24
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
25
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
26
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
27
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
28
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
29
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
30
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
31
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
1
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
2
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
3
Uzavření MŠ během vánočních prázdnin
Vánoční prázdniny
4 5
Drobečková navigace

Úvod > Jídelna > Alergeny

Alergeny

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů                                                             

Co vlastně alergeny jsou? Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému.

Které alergeny značit? Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU

Kde alergeny uvádět? U jednotlivých jídel na jídelním lístku.  Seznam alergenů je umístěn na internetových stránkách školy. Seznam alergenů je vyvěšen na nástěnce u jídelních lístků.

 

Seznam alergenů v potravinách publikovaný ve směrnici 2000/89 ES, od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
Číslo alergenu Název alergenu
1. obiloviny obsahující lepek, pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. suché skořápkové plody, mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a výrobky z nich
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg/kg, nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich