Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Drobečková navigace

Úvod > Jídelna > Alergeny

Alergeny

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů                                                             

Co vlastně alergeny jsou? Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému.

Které alergeny značit? Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU

Kde alergeny uvádět? U jednotlivých jídel na jídelním lístku.  Seznam alergenů je umístěn na internetových stránkách školy. Seznam alergenů je vyvěšen na nástěnce u jídelních lístků.

 

Seznam alergenů v potravinách publikovaný ve směrnici 2000/89 ES, od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
Číslo alergenu Název alergenu
1. obiloviny obsahující lepek, pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. suché skořápkové plody, mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a výrobky z nich
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg/kg, nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich